Finansakademin

artiklar

Schablonmetoden vid kapitalvinstberäkning

December 11, 2019 Utbildning, Begrepp, Åke

Kapitalvinsten i en traditionell aktiedepå beskattas med 30%. Gäller det investeringssparkonto eller kapitalförsäkring finns andra regler. Läs mer om aktiedepå, ISK och KF. Vid beräkning av kapitalvinst tas försäljningspris subtraherat med omkostnadsbelopp (inköpspris, deltagande i nyemission m.m.). Det är inte alltid självklart hur mycket man lagt ned på sina värdepapper och då är schablonmetoden värdefull.

Enligt inkomstskattelagen får man räkna 20% av försäljningspriset som omkostnadsbelopp och då blir alltså resterande 80% av försäljningspriset kapitalvinst som i sin tur beskattas med 30%. Man kan alltid använda metoden oavsett om man i realiteten givit mer eller mindre, men det är två tillfällen då det är förmånligt:

  • När omkostnadsbeloppet är okänt, man kanske har ärvt aktier eller fått dem i present, i det fallet gäller kontinuitetsprincipen, men vet man inte dennes omkostnadsbelopp är schablonmetoden en utmärkt möjlighet till att inte skatta på hela försäljningspriset. Kan man yrka ett verkligt omkostnadsbelopp så kan genomsnittsmetoden användas i en traditionell depå.
  • Omkostnadsbelopp mindre än 20% av försäljningspriset, ifall du köpt aktier för 500 kr och sålt samma aktier för 10 000 kr är din kapitalvinst 9 500 kr, du kan istället använda schablonmetoden och sätta inköpspris till 2 000 kr, då får du en kapitalvinst på 8 000 kr vilket innebär lägre skatt.

Postat av: ÅKE RIBBING