artiklar
Mitt namn är Marcus Lindblad, jag driver Financer.com samt SparaCash.se och får dagligen många frågor kring sparande och hur man ska agera nu i krisartade tider på börsen med anledning av coronaviruset COVID-19.
Många oroar sig över sina fonder och sitt sparande ifall man ska sälja allt, köpa mer eller hur man ska te sig kring sina sparpengar.
Nej, jag tycker inte du ska sälja dina fonder.
Vi är nu inne i en väldigt skakig period på världens börser, och anledningen till att det går nedåt är på grund utav paniken som människor får och därav trycker på sälj-knappen, samt robothandel som pressar ner priserna mer än vad som är rimligt.
Det finns ingen som vet om det är köpläge nu eller när vi har nått botten av detta elände.
Om du har pengar redo att investera och du har en buffert som du klarar dig på för kortsiktiga händelser så kan du gott och väl börja investera i mindre portioner.
Det är väldigt svårt att tajma börsens upp och nedgångar, därför gör du bättre i att köpa fonder eller aktier i mindre portioner över tid så att du jämnar ut ditt snitt långsiktigt.
Vi har ingen aning om hur börserna kommer reagera framöver. Världens centralbanker pumpar in pengar för att kunna hålla igång världsekonomin. Detta kan i sin tur leda till högre inflation på sikt.
Som jag nämnde i svaret i föregående fråga så är det omöjligt att veta exakt var vi står (botten eller toppen) och därav tycker jag inte det är något att rekommendera att försöka pricka dem.
Därför är det viktigt att vara diversifierad och istället köpa lite då och då genom exempelvis ett månadssparande.
Först och främst, försök att ta det säkra före det osäkra och gör inga förhastade beslut. Gör en ordentlig budget över din hela privatekonomi för att se hur mycket pengar du kan ta av.
Dina sparade pengar i fonder och aktier skall du se som långsiktigt sparande och inget som du ska behöva sälja av i kristider.
Är du i extremt ekonomisk nöd så rekommenderar jag dig att söka ekonomiskt bistånd genom försörjningsstöd, detta gör du genom socialtjänsten i din lokala kommun.
Nu när många tvingas sitta hemma och isolera sig i Sverige så ser vi att många småföretagare råkar illa ut.
Exempel på detta är reseindustrin, turismindustrin, restaurang och hotell, där många redan fått varsla stor del utav sin personal.
Detta kommer vi få se resultat utav i kommande kvartalsrapporter, vilket kan orsaka fortsatta nedgångar på börserna framöver.
Om det är så att vi går in i en lågkonjunktur så bör du ta del utav dessa tips.
Se till att göra dig så skuldfri som möjligt.
Samla ihop dina lån och betala av de lån som har höga räntor för att kunna ha så stor flexibilitet i din ekonomi som möjligt framöver
Ta inga dyra lån och krediter som du inte har nytta av. Konsumtion kan du vänta med tills att du har en stabil privatekonomi.
Se över dina abonnemang så som streamingtjänster, telefoni, och annat för att ha så lite utgifter som möjligt.
Var öppen för att lära känna nya människor och skapa kontakter, du vet inte om du kan komma att bli varslad från ditt jobb och därför är det bra att ha kontakter för att så snabbt som möjligt hitta ett nytt jobb så du inte går lång tid utan inkomst
Har du ett bolån, gör en kalkyl för hur din ekonomi skulle klara av ifall räntan på ditt bolån helt plötsligt skulle bli dubbelt så hög. Skulle du ha råd med det?
Detta är en påminnelse om att världsekonomin kan skaka till på en väldigt kort tid, vilket vi har sett med börsfall på -30% på bara några veckor.
Corona och COVID-19 kan komma att ha stor påverkan på vår privatekonomi och därför är det extra viktigt att du håller extra koll på din ekonomi så att du klarar dig igenom denna kris.
Jag hoppas innerligen att vi kommer ur denna kris så stabilt som möjligt, utan några extrema följder som påverkar oss privatpersoner märkbart.
Vill du läsa mer om mig eller kontakta mig så kan du göra det här.
Mvh Marcus Lindblad
Postat av: Marcus Lindblad
Denna sida är till för dig som inte vill lämna din framtid åt slumpen. Vi hjälper dig som småsparare och blivande proffs att komma igång och utveckla din privatekonomi.
Kontakta gärna oss på mail: [email protected]
Finansakademin | Copyright 2022