artiklar
En aktie representerar ägarandel i ett bolag. Om man äger en aktie är man faktiskt delägare i bolaget ifråga. Som delägare medföljer vissa rättigheter och skyldigheter men den viktigaste rättigheten är att man får ta del av bolagets vinster.
Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier
Ena sättet är att få utdelning på sina aktier. Det är vanligt bland större bolag att de delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Hur mycket de delar ut anges oftast som direktavkastning i procent, men kan också skrivas som utdelning i kronor per aktie.
Man kan också tjäna pengar på att aktiepriset går uppåt, alltså att man säljer aktien för ett högre pris än vad man den köpte för. Det finns fyra huvudsakliga faktorer som kan påverka aktiekursen:
Bolagets vinst och omsättning. En vinst på 1 miljard kontra 1 miljon kommer givetvis påverka bolagets värdering.
Spekulation, Att aktiekursen stiger för att man tror att bolaget kommer göra bättre resultat i framtiden. Här bör man verkligen tänka till innan man köper, under IT-bubblan var alla säkra på branschens framgång att alla bolag verksamma inom branschen hade skyhöga värderingar, bolag som egentligen inte hade någon speciell affärsidé eller gjort vinst kunde ändå värderas till flera miljarder. När man insåg att värderingarna inte var sunda gentemot bolagens resultat sprack bubblan och många förlorade större delen av sina investerade pengar.
Ränteläget, vid låga räntor kan man låna pengar billigt vilket kan leda till att dessa pengar investeras på börsen. Detta skapar en ökad efterfrågan och i sin tur ett högre aktiepris.
Inflation, om värdet på pengar minskar men värdet på en vara är desamma måste priset i kronor öka för att realvärdet ska vara samma. Om man efter 10 år haft en inflation på 20% innebär det att 100 kronor efter 10 år bara är värda 80 kronor. Om man då fortfarande vill ha ett realvärde på 100 kronor för en vara måste man alltså ta betalt 125 kronor. Samma princip gäller med aktier.
Olika typer av aktier
Vanligt bland större bolag är att aktien har en bokstav bakom sitt namn, oftast A, B eller C.
Alla dessa aktier representerar lika stor ägarandel, enda skillnaden är att en A aktie har vanligtvis 10 gånger högre röststyrka än de andra. Detta innebär att man kan vara rösta om olika beslut som bolaget står inför. Dock för småsparare är detta irrelevant då man äger så pass liten del av bolaget. Men vilken ska man då välja? Generellt sett så kostar A aktien lite mer än de andra på grund av en högre röststyrka, men om A aktien kostar lika mycket eller mindre än en B eller C aktie bör man köpa A aktien.
Vanliga aktier heter egentligen stamaktier, det är aktier som representerar en ägarandel. Något mindre vanligt är preferensaktier, där man istället som innehavare egentligen är en typ av långivare till bolaget. Oftast benämns aktien med ordet “pref” bakom bolagets namn. Läs mer om preferensaktier.
Nätmäklare
För att handla med aktier måste man ha ett konto hos en nätmäklare. De bästa alternativen i Sverige är Avanza eller Nordnet. Varför behövs dessa? De matchar köpordrar med säljordrar och tar en provision för detta, denna avgift kallas courtage. Tänk dig en fastighetsmäklare, de tar hand om allt pappersarbete och hjälper både köpare och säljare att genomföra affären, i utbyte tar de en del av beloppet. Samma princip gäller nätmäklare. När man startat ett konto ska man välja vilken typ av depå man vill handla ifrån. Det är viktigt att välja rätt, läs gärna Aktiedepå, ISK eller KF? Vad ska man välja?
Exempel på banker där du skapa konto hos nätmäklare:
Avanza – https://www.avanza.se/bli-kund.html/registrera/identifiera
Nordnet – https://www.nordnet.se/mux/page/register?state=signup#/
Hur vet man vad man ska köpa?
Det finns tusentals aktier att köpa. Hur vet man då vilken man ska köpa? Det kan vara svårt och många jobbar just med att hitta bolag som är köpvärda. Hur man går tillväga är antingen att man gör en fundamental eller teknisk analys. En fundamental analys innebär att man kollar på bolagets siffror, hur ser omsättningen ut, hur hög vinst bolaget gör och hur värderas aktien exempelvis. Det mest grundläggande nyckeltalet man jobbar med vid en fundamental analys är P/E tal. Vad talet berättar är hur många årsvinster en aktie värderas till. Utan att ta priset i relation till vinsten kan det vara svårt att göra en bedömning om hur mycket man borde betala för aktien. Kostar en aktie 50 kronor medan de gör en vinst på 5 kronor per aktie värderas aktien till 10 gånger årsvinsten. För att ta reda på om det är högt eller lågt måste man jämföra med andra bolag i samma bransch.
Ett vanligt missförstånd är att man tror att ett bolag är dyrt bara för att aktiepriset är högt. Bolag A har ett aktiepris på 30 kronor och Bolag B har ett pris på 500 kronor, rent spontant ser detta ut som att Bolag A är mycket billigare än Bolag B men faktum är att med informationen vi har given är det omöjligt att göra en bedömning om vad bolaget är värt. För att veta det måste man kolla på hur många aktier som bolaget är uppdelat i. Bolag A är uppdelat i 100 000 000 aktier och Bolag B är uppdelat i 1 000 000 aktier. Nu kan man genom att multiplicera aktiekursen med antal aktier få ut ett värde som berättar vad hela bolaget är värt, detta kallas börsvärde. Bolag A har då ett börsvärde på 3 000 000 000 kronor medans bolag B har ett börsvärde på 500 000 000 kronor. Alltså sex gånger mindre än bolag A fastän aktiepriset är cirka 17 gånger så högt. Enbart aktiekursen spelar alltså ingen roll, man måste ta hänsyn till hur många aktier bolaget är uppdelat i.
Vid teknisk analys kollar man aktieprisets rörelser och försöker göra en bedömning hur de kommer röra sig härnäst. Vid enbart teknisk analys spelar det ingen roll om aktien handlas till 5 gånger årsvinsten eller 300 gånger årsvinsten. Teknisk analys är svårt och det är få som lyckas att göra lyckade affärer gång på gång. Om man ändå vill ge det en chans är det viktigt att man läser på ordentligt för att undvika slarvfel.
Denna sida är till för dig som inte vill lämna din framtid åt slumpen. Vi hjälper dig som småsparare och blivande proffs att komma igång och utveckla din privatekonomi.
Kontakta gärna oss på mail: [email protected]
Finansakademin | Copyright 2022