Finansakademin

artiklar

DÄRFÖR BÖR DU INTE INVESTERA I GAMBLING

March 3, 2019 Blogg, Åke

Spelbolagen har som många vet växt enormt senaste åren och det har därför naturligtvis även blivit väldigt populärt att investera i dessa bolag. Men det finns en överhängande risk för branschen som kan ändra allt vilket kan göra det värt att tänka om innan man lägger in bolagen i sin portfölj.

Spelbolagen som kollektiv har gått från att 2007 spendera 1 miljard kronor i marknadsföring till idag cirka 4 miljarder och är numera enligt Sifo de största annonsköparna på marknaden (undersökning gjord 2016). Ökade annonser resulterar självklart också i ökat spelande, bara de svenskregistrerade bolagen omsätter 5,6 miljarder kronor och det ser ut att öka mer. Med detta kan vi också ställa oss frågan hur mycket kan det växa? Svenskarnas spelande är redan på rekordhöga nivåer, och när man investerar är tillväxtmöjligheter något man aktivt letar efter. Kommer staten tillåta svenskarnas spelande som redan är högt att fördubblas, trefaldigas eller fyrfaldigas? Högst sannolikt inte, stor del av svenskarnas disponibla inkomst hade då gått bara till spel.

Många spekulerar i att den amerikanska marknaden ska bli en aktuell tillväxtmarknad för utländska bolag i och med friare regleringar. I New Jersey, Delaware och Pennsylvania är tre delstater som sticker ut då dessa har redan tagit steget och öppnat upp möjligheten för bolagen att tillhandahålla nätkasino och andra tjänster till konsumenter. Ska det ske en större tillväxt krävs det att fler delstater öppnar upp för privata aktörer men det finns kraftiga oppositioner och det är högst otroligt att alla delstater skulle legalisera detta. Det finns dessutom fler hinder med denna marknad, USA blir mer och mer protektionistiska och kommer utländska aktörer som inte betalar skatt i USA och tar över större delar av marknaden är det inte så troligt att det skulle tas emot med öppen famn.

Det finns alltså ett tak i tillväxten men det finns dessutom en svindlande nedsida, vi ser redan runt om i världen att spelbolagen begränsas och det ställs högre krav, senast i Januari förbjöd Italien spelbolagen att marknadsföra sig och det ryktas om att andra länder kommer ta efter. Varför agerar länderna på detta sätt? Spelbolagen bidrar inte med någon nytta till samhället förutom korta adrenalinkickar, det är bara de själva som vinner i slutändan. Bolagen använder väldigt aggressiv marknadsföring och den liknar på många sätt reklamen som cigarettbolagen använde sig av innan dessa blev reglerade. De använde sig av kändisar som skapade en “vill ha faktor” av produkten, vilket är exakt vad vi ser spelbolagen göra idag.

Det är stenhård konkurrens i branschen och för att överleva måste man marknadsföra sig på detta sätt. Eftersom vi sett svenskarnas spelande öka i takt med spelbolagens marknadsföring kan vi förmoda att detta är orsaken. Skulle Sverige då ta rygg på Italien och förbjuda reklamen men inte spelandet i sig kommer spelbolagen få det svårt att livnära sig eftersom detta är tillväxtens huvudsakliga orsak. En reglering av svenska staten är närmare än vad många tror, de har nyligen ställt ett ultimatum till aktörerna att antingen tar de ansvar och skapar en hållbar situation eller så införs en tvingande lagstiftning.

Visserligen betalar några av bolagen skatt i Sverige men majoriteten har som bekant sitt säte i Malta, vilket gör att man tömmer pengar ur Sverige. Samhällets välfärd hade fått en skjuts om man konsumera eller investerade pengarna som istället spelades bort, vilket staten högst sannolikt har insett. Värt att nämna är också att många av bolagen gör det enkelt att spela på kredit vilket gör att många med missbruks gener hamnar snett i sin ekonomi och med allt detta medför.

Branschens tillväxt har som sagt varit hög och ponera att detta fortgår. Det finns likadana tillväxtcase att finna men där man tar på sig enligt mig betydligt färre risker. Se exempelvis teknik eller näthandeln. Här finns det mängder med möjligheter att dra nytta av men man har inte samma orosmoln som i spelbranschen, dessa bolag tillför ju faktiskt något nyttigt till samhället och det är konsumentnytta som överlever på sikt. Jag anser att riskpremien i spelbranschen överväger inte riskerna man tar.

Alltså, det är begränsade tillväxtmöjligheter, stor nedsida i och med redan påbörjade regleringar och bidrar bara med björntjänster till dess kunder. Detta är inget jag skulle kalla ett vinnande investeringscase och därför exkluderar jag denna bransch i min aktiva portfölj.

Postat av: ÅKE RIBBING