artiklar
Daytrading är en strategi som innebär att man behåller sina aktier under mycket korta tidsperioder, vanligtvis varar en position enbart ett par timmar. Strategin attraherar många nybörjare men även erfarna investerare lockas lätt av de potentiellt snabba pengarna samt kicken av att få till en bra affär. Att vara långsiktig kan tänkas vara tråkigt så många väljer istället daytrading.
Det skrivs och talas mycket om de som lyckas, bland annat AvanzaMannen, Anders Fogelberg (Västkusttradern), LivetSomTrader med flera och många blir lockade att göra samma resa. Vad som däremot attraherar mindre publicitet är misslyckande traders, vilket är cirka 90-95% av de som försöker. Ser man på de allra största investerarna såsom Warren Buffett, Benjamin Graham och Peter Lynch så inser man att ingen av dessa har fått sina pengar genom daytrading. Det beror dels på att daytraders kan lyckas under några år men ser vi på lång sikt (20 år+) är siffran framgångsrika traders försumbar.
Det finns några som lyckas med trading, en klar majoritet misslyckas men din nätmäklare lyckas alltid, vilket är en anledning till att de ibland uppmanar sina kunder till aktiv handel. Det är stora kostnader förknippade med daytrading; vi har spread, courtage och växlingsavgift.
Spread – Eftersom man handlar aktivt vill man gärna ha aktierna direkt vilket ofta innebär att man köper för mer än senast betalt pris, alltså en spreadkostnad. Ju lägre omsättning en aktie är desto högre spread. Låt säga att vi hittar en tradingmöjlighet och vill köpa 10000 aktier med orderdjup på köp 8,20 och sälj 8,25, vi vill inte vänta på att få dessa aktier till kursen 8,20 för möjligheten kan försvinna så vi betalar 8,25 och får istället aktierna direkt. I detta fall har vi betalt 5 öre mer än vad andra köpare är villiga att betala, vilket faktiskt är överpris. 0,05 x 10000 = 500 kronor är spreadkostnaden i detta exemplet. Kostnaden står inte redovisade som courtage och växlingsavgifter gör men den är verklig och man bör inte bortse från den.
Courtage – Transaktionsavgiften din aktiemäklare tar.
Växlingsavgift – Handlar vi med aktier i andra valutor tillkommer en växlingsavgift.
Adderar vi alla avgifter för köp och sälj är det inte ovanligt att kostnaden uppgår till så mycket som 0,5-1%, i mindre omsatta aktier kan man räkna med runt 2%. Aktiekursen måste alltså gå upp respektive procentsats innan vi ens är på break-even. Står aktiekursen kvar eller går ned förlorar man pengar, läser man mellan raderna kan vi utläsa att i två utav tre utfall gör man en förlust. Oddsen är därför inte på traderns sida. Börsen blir då mer likt att spela på casino än att investera där man faktiskt har oddsen på sin sida.
Ju mer frekvent man handlar desto högre kostnader kommer man att betala. Omsätter man sitt kapital 2 gånger per dag med total köp- och säljavgift på 0,5% blir kostnaden per dag 1%. Du måste då tjäna i snitt 1% per dag bara för att gå plus minus noll och bara det är minst sagt en gedigen utmaning.
Det är viktigt att den investeringsstrategi man är bekväm med, köp- och behåll strategin passar inte alla, swingtrading passar inte heller alla, det är inte fel att testa olika strategier med mindre summor för att testa på och att få erfarenhet. Jag personligen skulle inte rekommendera att ge sig in i daytrading, oddsen är inte tillräckliga för att på lång sikt överavkasta index och i börsen är det långsiktiga sannolikheter man bör jobba med.
Lek med tanken att det är 40% chans att tjäna pengar på ett lotteri. Oddsen är inte till ens fördel och ju fler gånger man är med i lotteriet desto större sannolikhet är det att man kommer ha förlorat pengar. Samma likhet kan man se i daytrading.
Citat ur investeringsbibeln The Intelligent Investor: “Day trading-holding stocks for a few hours at a time-is one of the best weapons ever invented for committing financial suicide.” Citatet blev inspiration till artikelns namn.
Postat av: ÅKE RIBBING
Denna sida är till för dig som inte vill lämna din framtid åt slumpen. Vi hjälper dig som småsparare och blivande proffs att komma igång och utveckla din privatekonomi.
Kontakta gärna oss på mail: [email protected]
Finansakademin | Copyright 2022