artiklar
För dig som är ny och vill lära dig att investera i aktier
Artiklar som hjälper dig få en bredare kunskap om finansmarknaden
Få inspiration och nya perspektiv från Finansakademins skribenter
Ta del av andra läsares och skriv dina inlägg om ekonomi och sparande
Kryptovaluta är en digital valuta som bygger på block-chain teknologi och den har verkligen kommit för att stanna. Till en början sågs det bara som en digital valuta, men under senare år har vi sett allt från smarta kontrakt och decentraliserade banker till spel med digitala bevis på ägandeskap. Läs vidare för att få reda på mer om kryptovalutans resa men även hur du tar dina första steg för att börja investera.
Idag kan du investera i kryptovaluta genom flera olika appar och webbsidor och det kan vara svårt att veta vilken plattform som passar dig. Som tur är finns det sidor som hjälper dig att hitta och jämföra de olika plattformarna som till exempel cryptovalutor.se . Innan du köper din första kryptovaluta vill du troligtvis veta mer om teknologin du i så fall investerar i.
Den första kryptovalutan, ecash skapades redan 1983 av David Chau och fungerade som ett mikrobetalningssytem på en amerikansk bank mellan 1995 och 1998. Men idag förknippas framför allt kryptovaluta med den första decentraliserade kryptovalutan, bitcoin. Fokuset på en decentraliserad valuta är en av anledningarna till att många både utvecklar och investerar i flera olika kryptovalutor.
Efter att Bitcoin slog igenom och blev ett kulturellt fenomen har det kommit många nya kryptovalutor som utvecklar konceptet vidare. I dagsläget söker folk inte bara efter “köp bitcoin” eller “hur köper man bitcoin” på internet utan området har blivit betydligt mer avancerat
Det har kommit olika avstickare som erbjuder mer än enbart en digital valuta. Ethereum som är den näst största kryptovalutan skiljer sig från Bitcoin genom att väva in smarta kontrakt i sina digitala transaktioner. Målet med teknologin är att du ska kunna koppla ihop en transaktion med ett smart kontrakt så att valutan enbart överförs mellan parterna när det som kommit överens i kontraktet har blivit uppnått.
För att göra det ännu tydligare kan du jämföra det med att du ska sälja en cykel och före du ska lämna över cykel till köparen kommer ni överens om ett pris och att du ska få pengarna samma sekund som du lämnar över cykeln. Så senare när du lämnar över cykel så kommer pengarna direkt att föras över till ditt konto och det finns ingen risk att köpare tar cykeln utan att betala.
På senare år har det även kommit kryptovalutor som Aave vars mål är att skapa ett decentraliserat banksystem där du kan låna/låna ut genom smarta kontrakt. Men det finns även kryptovalutor vars pris skjuter i höjden utan att de egentligen erbjuder något unikt, förutom en växande hype runt valutan och folks rädsla för att missa nästa “bitcoin”. Så var fallet med Dogecoin under början av 2021.
Låt oss säga att du har läst på om den största kryptovalutan och nu undrar, hur köper man bitcoin? i dagsläget är processen väldigt lik att investera i aktier och det lättaste sättet är att hitta en handelsplattform för att köpa och sälja kryptovalutor som passar dig. Nästa steg är att välja vilken kryptovaluta du vill investera in och slutligen föra över pengar för att kunna börja bygga din egen kryptoportfölj.
I dagsläget finns de största kryptovalutorna som Bitcoin, Ethereum och Litecoin på så gott som alla större handelsplattformar för kryptovalutor. Har du planer att investera i en mindre känd kryptovaluta så kan det krävas lite efterforskning för att se vilken plattform som inkluderar den valutan.
En av de nyare trenderna inom kryptovalutor och blockchain-teknologi är spel som Axie Infinity där spelarna kan köpa små monster med sin kryptovaluta sedan tjäna mer genom att utveckla sina monster.
Det som gör ägandeskapet i dessa spel så unikt är att de använder sig av Non-fungible tokens vilket är data som lagras i en blockchain och agerar som ett digitalt certifikat.
Denna sida är till för dig som inte vill lämna din framtid åt slumpen. Vi hjälper dig som småsparare och blivande proffs att komma igång och utveckla din privatekonomi.
Kontakta gärna oss på mail: [email protected]
Finansakademin | Copyright 2022